Inom fysiken definierar man tid som avståndet mellan två händelse. När man talar om att låna pengar snabbt är dessa två händelser en låneansökan och att pengar hamnat på kontot. I dagens samhälle och med den teknik som finns förväntar vi oss att saker ska ske i princip i realtid. Vi har levt med något som kallas snabblån eller sms lån under nära ett par decennier nu, men det finns fler typer av lån som är snabba.
Länge har snabblån och SMS-lån varit synonymt med lån med snabba utbetalningar. Ett sms eller ett klick, snabb kreditprövning om ens någon, och pengarna har skickats från kreditgivaren till ditt bankkonto. En skuld med hög ränta, ibland höga avgifter och kostnaden kan lätt skena om man inte hinner betala. Ett antal regleringar senare har många av dessa dyra lån försvunnit där kvarvarande numera kallas högkostnadskrediter. Däremot har egenskapen snabb utbetalning inte försvunnit; tvärtom är det idag fler kreditgivare som jobbar under såväl öppettider som helger och nätter med utbetalningar av lån.
Att få ett lån direkt är detsamma som att pengar betalas ut till ditt bankkonto snabbt efter låneansökan, om den blir godkänd. Ibland används metaforen taxiresa eller bussresa för snabbt eller långsamt lån. Ett lån där man får vänta någon dag på utbetalning är generellt billigare än ett lån som betalas ut snabbt, precis som en taxiresa är dyrare än den långsammare bussen. I taxi/buss-fallet kan man förstå logiken i detta, men varför ska det vara billigare med ett långsamt lån?
Svaret på frågan är troligen att ny teknik och nya vägar att ta kostar pengar, men när utvecklingskostnaden är återbetald finns det inga argument för att någon ska fortsätta betala dessa pengar. Idag har tekniken för att kunna genomföra snabba utbetalningar funnits i Sverige ett bra tag och därför är det inte lika logiskt att det ska vara dyrare för slutkonsument att nyttja tjänster som dessa.
Det har många nya banker/kreditinstitut, eller så kallade fintech-bolag förstått. Exempelvis Lendify menar att den traditionella perukstocken Bankdagen är död – Lendifys lägsta möjliga ränta är 2,95 %, bland de lägsta på privatlånemarknaden. Likaså Rocker, som har bland de billigare kontokrediterna på marknaden, har utbetalning inom 5 minuter.
Hur kan man få en snabb utbetalning?
På många ställen kan man läsa att ansökan måste ske under kreditgivarens öppettider. Så behöver inte alltid vara fallet. Dagens teknik används av många kreditgivare och innebär automatisk direkt utbetalning av lån om kreditprövningen, som också kan vara automatisk, inte visar på några konstigheter.
Det är långt ifrån alla kreditgivare som erbjuder direktlån. På nätet finns många listor med de kreditgivare som erbjuder lån med utbetalning direkt till kontot, men det är viktigt att läsa igenom de övriga villkoren som gäller. Att jämföra effektiv ränta på lån är något som Konsumentverket råder till. Det är också viktigt att känna till att du har rätt att ångra ditt lån inom 14 dagar om du skulle gjort ett förhastat beslut, vilket kan vara den största risken med ett snabbt lån. Du har då rätt att få tillbaka avgift, men du måste betala ränta för den tid du haft lånet.
Varför har inte alla kreditgivare direktlån?
De flesta kreditgivare som erbjuder möjlighet till snabb utbetalning har lånebelopp som understiger 50 000 kr. Behöver man låna en summa som är större än så är det inte lika troligt att man behöver en utbetalning direkt. Större lånebelopp innebär också en större påverkan på privatekonomin, men också en större risk för kreditgivaren som då kanske vill göra en mer grundlig och kanske delvist manuell kreditprövning på låntagaren. Det är också vanligt att kreditgivare som har direktutbetalning av lån använder annan kreditupplysning än UC – vanligtvis då Creditsafe, Bisnode eller Safenode.
Av alla kreditgivare erbjuder ca 20 % utbetalning direkt. Av dessa lån med direkt utbetalning:
- 70 % har utbetalning även på helger
- 35% accepterar betalningsanmärkning
- 90% har lån utan UC
Snabba betalningar för 27 miljoner människor
I skrivande stund pågår ett projekt i Norden som kallas P27 nordic payments, startat av DNB, Nordea, Handelsbanken, SEB, Swedbank, Danske Bank och OP Financial Group 2018. P27 står för att det bor 27 miljoner människor i norden, men nu har dock norska DNB dragit sig ur då man redan anser sig ha snabba och billiga betalningar i Norge. P27 ska “möjliggöra realtids-, batch-, inhemska och gränsöverskridande betalningar snabbt och till låg kostnad på en säker och mångsidig plattform”.
P27 siktar på att den första transaktionen ska genomföras under 2020. Huruvida detta blir fallet eller inte återstår att se, men det kommer sannolikt dröja ytterligare innan plattformen är fullskaligt operativt fungerande för banker och institut att använda sig av. Men, att det kommer möjliggöra ytterligare snabbare betalningar både från fler både svenska och utländska långivare och andra aktörer borde vara ett faktum.